© 2017 jan tyrpekl

RD Lysá nad Labem

Základní koncepce je celkové sjednocení výrazu celého objektu, zvýšení technologického standartu, lepší propojení provozů a jejich přizpůsobení pro čtyřčlennou rodinu. Zásadně se upravují dispozice objektu a venkovní prostory, samotný objem se nemění až na vznik dvou vikýřů v jižním křídle domu, které zlepšují využitelnost nově vzniklých místnostní. U obývacího pokoje vznikne díky oknu ve vikýři optické propojení se zámkem - dominantou města.


Dispozice
V současné době jsou dispozice rozděleny na dvě části po patrech, které nejsou propojeny. Zásadním
zásahem je vybourání desky nad plánovanou jídelnou a umístění schodiště v její severní části. Vznikne tak převýšený prostor přes přízemí a krov, který plynule navazuje na kuchyň a obývací pokoj. V přízemí vznikne jídelna, kuchyň a hygienické zázemí. Objekt se maximálně otevírá do dvora využitím stávajících okenních otvorů, kde se odstraní parapet a vzniknou francouzská okna. V patře vznikne lávka, která umožňuje přístup do obývacího pokoje a do pracovny za ním. Dále je z něj přístupná chodba s ložnicí a pokoji. V chodbě je umístěno ještě jedno prudké schodiště vedoucí do krovu, kde vznikne herna. Ve střešním plášti nad jídelnou vznikne nové velkoformátové okno s pevným zasklením

 

Řešení pozemku
Pozemek má charakter typického venkovského dvora a je umístěn v jižní části řešeného území. Je rovinatý, tvar je podelný zakončený malou zahradou za domem. Zásadním zásahem je vložení nové dřevěné konstrukce, která rozděluje pozemek na dva celky - přední určenou spíše pro provoz a zadní
intimníjší s posezením. U ní se počítá s vysazením stromu v ose příchodu. Do dřevěné kostrukce je integrována sauna a prostor pro technická zařízení, především tepelné čerpadlo. Plocha konstrukce slouží jako terasa a ochoz pro patro. Vznikne i vekovní kuchyň a gril. V zadní části dvora vznikne plotová zeď u severní hrany pozemku, aby se zahrada více uzavřela. U většiny zdí uzavírající pozemek vzikne vyvýšený záhon.